cursus advanced openwater

De cursus advanced open water is een echte doe cursus. Samen met je buddy voer je opdrachten uit waarmee je duikvaardigheid naar een hoger niveau worden getild. De cursus is modulair opgebouwd, waarbij de moeilijkheidsgraad toe neemt.  Je weg vinden onder water, weten wat je positie is en terugkomen op de plek waar je onder bent gegaan in Nederlandse omstandigheden. Dat is duiken op hoog niveau. Tijdens de cursus leer je de benodigde technieken. 

Duiken naar dieptes voorbij 20 meter is in Nederland grensverleggend en dat is precies wat je doet. Kou, duisternis, slechts zicht zelfs met je duiklamp op volle sterkte. Na een gedegen voorbereiding maak je deze duik om te voelen wat de diepte met je doet. Je ervaart wat het is om vanaf die diepte een opstijging en een safety stop te maken. Je duiklimiet ligt na de cursus op 32 meter. 

ís Nachts ziet de onderwaterwereld er totaal anders uit. De dieren die je overdag ziet zoeken een schuilplaats om zich te bescherming tegen de dieren die ís nachts jagen. De mooiste duiken maak je gedurende de schemering, dan zijn alle dieren actief. Vissen die overdag schuw zijn, kan je nu heel dicht benaderen en daardoor goed bekijken. Ervaar hoe betoverend een nachtduik kan zijn. 

Na te hebben geoefend met zoekpatronen en signaallijnen vormt opsporen en bergen het slotakkoord van de cursus. Je moet zoveel dingen tegelijkertijd doen dat je handen te kort komt.  Samen een object gecontroleerd naar de kant brengen vereist de nodige communicatie, dat valt dus niet mee, maar als het dan gelukt is, is de voldoening groot.

De cursus bestaat uit 4 tot 5 cursusdagen en een avond  en wordt afgesloten met een theorie-examen.  Het tempo waarin de cursus wordt doorlopen bepaal je grotendeels zelf.

Om aan een open water cursus mee te kunnen doen moet je:
 ● in het bezit zijn van het IDD openwater diver brevet (of vergelijkbaar van een andere duikorganisatie )
 ● 8 vrije duiken hebben gemaakt
 ● 14 jaar of ouder zijn
 ● medische goedkeuring voor duiken hebben
 ● als je minderjarig bent is toestemming van je ouders / begeleider noodzakelijk
 

Hierna ligt de wereld van de specialties voor je open. Nitrox is een mooi vervolg. Nu je diepere duiken mag maken en je luchtverbruik al flink is afgenomen, profiteer je het meest van duiken met verrijkte lucht.